in

Mexico Bar Tour

Zoznámte sa s ikonickými barmi z tejto časti sveta, z ktorých nejeden nájdete na prestížnom zozname The World’s 50 Best Bars.

Mexická barová kultúra spája rôzne koncepty a neukráti o zážitok nikoho z nás. Známe príslovie „mi casa es tu casa“ naberá v mexických projektoch úplne iný rozmer.

Limantour

Licorería Limantour, ktorú otvorili pred desiatimi rokmi, sa stala inštitúciou bujarého nočného života v Mexico City. Tento podnik je považovaný za jeden z najlepších party barov v meste, no jeho elektrickú atmosféru dopĺňa unikátna intimita vítajúca aj tých, ktorí hľadajú pokojné miesto na užitie si drinku. Bar vedie legenda odvetvia Benjamin Padrón s bar manažérom Josém Luisom Leónom. Twist na klasickú Margaritu, Margarita al Pastor s pridaním taco mixu a štipkou koriandrovej soli, sa stal jedným z najvyhľadávanejších drinkov v Mexico City nadšencami z celého sveta. O ich súčasnom menu s názvom Confabulario hovorí celý svet. O serióznom prístupe Limantour k výrobe drinkov niet pochýb, no ich cocktaily sú vždy pestrofarebné a navrhované v súlade s atmosférou baru. Elegantná výzdoba je rozdelená na dve úrovne a každú noc vás privíta preplnený bar, ktorý funguje hladko vďaka výnimočnej rýchlosti obsluhy a bezchybnej mexickej pohostinnosti. V roku 2021 bol Licorería Limantour vyhlásený za najlepší bar v Severnej Amerike.

Hanky Panky

Bar je pomenovaný po známom cocktaile, ktorý vytvorila Ada Coleman v slávnom londýnskom hoteli Savoy na začiatku 20. storočia. Jedinou možnosťou, ako sa dostať do tohto sexy speakeasy baru s tlmeným osvetlením, dlhým mramorovým barom a červeným koženým sedením, je vytvoriť si rezervácie cez ich webstránku alebo sociálne siete. Až potom sa dozviete skutočnú adresu a získate inštrukcie, ako sa do podniku dostanete. Za barom hlavní barmani Gina Barbachano a Ismael Martínez s tímom kreujú moderné twisty na klasiky, ale aj drinky podľa originálnej receptúry, ktorá dostala Hanky Panky do centra pozornosti už od jeho začiatkov. Ich súčasné menu s názvom Passport je inšpirované výletmi do iných barov, ale aj množstvom barmanov, ktorých hostili, a kultúrnou výmenou, ktorá sa vďaka tomuto udiala.

Proyecto Nebulosa

Uprostred subtropického lesa v San Sebastián del Oeste v regióne Jalisco nájdete bar Proyecto Nebulosa. Výkladnou skriňou podniku sú mexické značky vysokej kvality, ktoré vyrábajú svoje produkty s ohľadom na planétu Zem, krajinu, kultúru a život domácich obyvateľov. S oddanosťou dedičstvu Sierra Madre Occidental spájajú tradíciu, výskum, udržateľnosť, férovú ekonomiku voči lokálnym výrobcom, sociálnu angažovanosť, propagáciu regiónu, kvalitu, transformáciu a inovácie. Toto spojenie sa prenáša aj do výroby piva a destilátov, ale najmä v gastronomickom zážitku, ktorý ponúka Project Nebula vo svojich troch častiach – Nebulosa Garden, Nebulosa Beer & Ninfa Raicilla. Projekt Nebulosa Garden experimentuje s lokálnymi chuťami, jeho jedinečnosť spočíva v každom jedle a nápoji, kedy návštevník precestuje okolité kopce a zažije všetky ročné obdobia, vďaka čomu získava gastronómia v tomto koncepte vlastný život. Suroviny, ktoré okolitá príroda poskytuje, sú zo západnej časti Sierra Madre a prostredníctvom nich sa podarilo vytvoriť jedinečné menu. Koncept kuchyne sa riadi filozofiou hnutia Slow Food. Druhá časť Projektu Nebulosa sa špecializuje na výrobu remeselného piva, ktoré perfektne ladí s jedlami a dopĺňa barovú ponuku. Či už ide o základné slady, alebo špeciálne, vždy sú dopĺňané regionálnymi prísadami, vďaka ktorým je každé pivo jedinečné. Posledný diel do skladačky Projektu Nebulosa je Ninfa Raicilla, ktorej história siaha už takmer k štyristoročnej tradícii. Produkcia raicille, ktorá je považovaná za najvoňavejší destilát, s kvetinovým nádychom a duchom mexických spiritov, sa odohráva na ôsmom kilometri cesty do Potrero de Mulas v Hacienda las Tres Carmelitas. Na jej výrobu sa používajú lokálne suroviny, vďaka čomu sa podarilo vytvoriť jedinečnú chuť. Destiláty sa plnia do fliaš, ručne vyrábaných z fúkaného skla, na výrobu ktorého bol použitý recyklovaný materiál.

Brujas

Tento uznávaný cocktailový bar s výlučne ženským personálom nesie názov budovy, v ktorej sa nachádza – Casa de las Brujas (Dom čarodejníc). Brujas je miestom kreativity s cocktailmi bohatými na mexické bylinky. Budova bola postavená v roku 1908 a podľa viacerých bedekrov patrí k piatim najzaujímavejším budovám v Mexico City. Strecha pripomína čarodejnícky klobúk, okná vyzerajú ako oči a práve tento vzhľad prispel k vytvoreniu lokálnej legendy o šamanke menom Pachita, ktorá žila v tomto dome a bola vyhľadávaná celebritami a politikmi. V súčasnosti je to úplne iný druh elixíru, ktorý priťahuje cocktailových znalcov z celého sveta do legendárneho baru sídliaceho v tejto unikátnej budove…

Baltra

Hoci je tento útulný a intímny bar v štvrti Colonia Condesa v Mexico City otvorený už niekoľko rokov, každá jeho návšteva je iná. Uvoľnená a dobre fungujúca atmosféra vzniká mixom štamgastov, nových návštevníkov a cudzincov, ktorí si tu denne vychutnávajú svoje drinky. Pravdepodobne je to ale výsledok oceňovaného personálu pod vedením Josého Luisa Leóna, tiež známeho z Licorería Limantour, ktorý neustále inovuje menu a dáva svojim hosťom nové dôvody, prečo sa do baru vrátiť. Najnovšie menu obsahuje kreácie ako napríklad Hipocampo s tequilou infúzovanou riasou nori, kordialom z kôpru, limetkou a sódou. Dáva zmysel, že bar nesie meno po jednom z ostrovov, ktoré navštívil Charles Darwin počas jeho ciest cez súostrovie Galapágy – kde, podobne ako v tomto bare, evolúcia stále prebieha.

Handshake Speakeasy

Pre každého, kto sem vstúpi, to bude pravdepodobne láska na prvý pohľad. Reč je o krásnom podniku v časti Colonia Juárez v hlavnom meste Mexika. Priestor v štýle art déco sa môže pochváliť úchvatnými medenými detailmi, očarujúcou atmosférou obdobia prohibície, no čo robí tento bar výnimočným, je to, čo sa deje za barom. Personál pod vedením renomovaného holandského barmana Erica Van Beeka zvolil cestu sofistikovaných, no zábavných drinkov. Ako dôkaz nám poslúži drink Mexi-Thai vyrobený z tequily, limetky, kokosu a doplnený niekoľkými kvapkami bazalkového oleja – dôkaz toho, že menu v Handshake sa riadi troma základnými piliermi: chuť, estetika a inovácia. Vyznávači spiritov budú nadšení, keď sa budú môcť ponoriť do impozantnej barovej zbierky historických fliaš, ktoré našli majitelia baru počas rokov strávených vo Veľkej Británii, v Taliansku či USA. S pokladmi, ako je 50-ročná whisky či 70-ročné amaro, sa otvára kopa nových možností.

IMBIBE!

Pestovanie viniča vo svete