in

KOŠICE

BAR TOUR

Ak sa dnes bavíme o kvalitnom slovenskom gastre a moderných konceptoch, určite nemôžeme obísť Košice. Ja osobne metropolu východu považujem za mesto s najväčším gastronomickým progresom na Slovensku za posledné roky. Ponúka pestrú škálu podnikov od útulných bistier až po vysokoobrátkové bary, kde sa ale dbá na vysoký štandard. Tomu všetkému pomáhajú minimálne dvaja miestni gastronomickí influenceri s vysokým dosahom a vplyvom. Moja bar tour sa ale nebude týkať len barov, ale aj iných zaujímavých podnikov, ktoré by ste v Košiciach určite mali vyskúšať.

Frištik

Začnime pekne po poriadku raňajkami v tomto nenápadnom bistre na Zvonárskej ulici. Podnik má len jednu miestnosť, nič viac. A viac ani netreba. Už podľa názvu je jasné, že sa sem chodí na kvalitné raňajky. Gro ponuky tvorí čerstvý chlieb s rôznymi nápaditými domácimi nátierkami, kde si prídu na svoje vegetariáni, ale aj fanúšikovia rozbífu. Samozrejmosťou je ponuka výberovej kávy a skvelých domácich koláčov. Otvorené majú každý deň okrem pondelka.

Taira

Jeden z najlepších croissantov na Slovensku si dáte v Košiciach na mieste, kde by ste to naozaj nečakali. Pomerne nová prevádzka sa nachádza pri jednom z najfrekventovanejších  kruhových objazdov v centre Košíc. Za kaviarenským pultom vás vždy privíta usmiaty manželský pár. Interiér je veľmi jednoduchý a pojme maximálne šesť ľudí, ale to vôbec nevadí. Toto je vyslovene koncept, kde si dáte skvelú kávu a k tomu chutný croissant a idete ďalej… Taira otvára až o 11.00, takže nie je to vyslovene raňajkové miesto, pokým neraňajkujete podstatne neskôr, než je zvykom.

East Side Story

Je skvelé, že majitelia podnikov sa nechávajú inšpirovať vizuálnou stránkou prevádzok, ale aj ponukou v mestách, ako je Barcelona, a v prípade East Side Story je to cítiť. Podnik sa nachádza na Hlavnej ulici v priestoroch divadla Malá scéna. Je úžasné sledovať kontrast historickej budovy s moderným gastronomickým konceptom. Ponuka pozostáva z domácich ovocných štiav, brunchových stálic, ako sú eggs benedict, ale aj výberu kvalitných cocktailov. Ja by som možno mal len malé odporúčanie, aby sa pri takomto peknom koncepte ešte trošku zamysleli nad dress codom personálu.

OhniskO

Z Ohniska sa za pár rokov, čo je táto reštaurácia otvorená, stala ikona košickej gastronomickej scény a svedčia o tom aj popredné umiestenia v bedekeroch. Reštauráciu vedie jeden z najlepších šéfkuchárov na Slovensku Michael Thíry. Jedálny lístok je rozdelený na niekoľko sekcií a mňa osobne naviac zaujala sekcia Surové & Nakladané, ktorá pozostáva primárne z ustríc a tatarákov. OhniskO sa neprofiluje ako podnik s lokálnou ponukou, preto sú úplne na mieste práve aj spomínané ustrice, ktoré ponúkajú vo viacerých podobách. Za highlight považujem Chef’s choice ustricu, ktorú šéfkuchár pripravuje v kombinácii s fermentovanými malinami, kyslým pivom a chrenom. Barová ponuka pozostáva z remeselných pív, kvalitných destilátov, ale aj jednoduchých, no zato skvelých drinkov, ktorým v sekcii Naše stálice dodávajú svoj vlastný rukopis.

The Grapes

Ak chcete v Košiciach zažiť atmosféru kozmopolitného cocktailového baru s cocktailmi špičkovej úrovne, tak vám určite odporúčam The Grapes. Bar pod vedením Richarda Fialku každý večer dokazuje, aká dôležitá je konzistentnosť štandardu prevádzky. S cocktailmi sa na nič nehrajú, aplikuje sa tu cesta jednoduchosti s dôrazom na chuť drinku, ktorá je najpodstatnejšia. Jednoduché číre sklo, kvalitný ľad a k tomu profesionálny servis. To vás čaká pri každom drinku. Richard predtým ako otvoril tento bar, žil v Londýne a práve do The Grapes si priniesol atmosféru z tohto mesta. Bar má svoju cieľovku, ktorá ho dokáže naplniť takmer každý večer.

Cuba Libre

Stálica košickej barovej scény, kde dostane to, čo pri koncepte takého typu aj očakávate. Cuba Libre Rum & Cigar House je sieť barov v štyroch slovenských mestách a je jedno, v ktorom meste sa nachádzate, keďže interiérovo aj ponukou sú skoro na vlas rovnaké. Osobne považujem Cuba Libre za koncept, kam môžete prísť na drink po práci, ale aj zažiť rumovú degustáciu od etablovaných barmanov. Košické Cuba Libre sa nachádza na Kováčskej ulici a susedí s ostatnými spomínanými prevádzkami. Určite tu odporúčam objednať si niektorú z mini rumových degustácií, kedy môžete ochutnať štyri rôzne vzorky v jednej rumovej téme.

El Nacional

Stále pomerne nová prevádzka na košickej barovej scéne si rýchlo získala úspech. Myslím, že je to vďaka konceptu, ktorý budú ľudia vyhľadávať vždy, a tým je práve bar s latinskoamerickou atmosférou a drinkami. El Nacional pozostáva z dvoch podlaží a nachádza sa na hlavnej tepne nočného života Košíc Kováčskej ulici. Prízemie tvorí niečo ako vysokoobrátkový bar s vyššou kapacitou, kde víkendy a štvrtky patria hudobnej produkcii. Horné podlažie je zamerané na servis rumov a cigár v pohodlnej atmosfére. Je zaujímavé zažiť počas večera obidva koncepty, kedy horné podlažie poskytuje komfortný zážitok a dolné bujarú zábavu s vyladenými rumovými drinkami.

Jazz

Ikona nočného života v Košiciach, ktorá má za sebou už viac ako dve desaťročia prevádzky. Momentálne vedie tunajší barový a cocktailový program matador košickej cocktailovej scény Dodi Janoško a jeho skúsenosti a profesionálny prístup sa odzrkadľujú na aktuálnej ponuke a štandarde ponúkaných drinkov. Väčšinou to na Slovensku funguje tak, že posledný bar, ktorý počas večera navštívite, vás „dorazí“ a áno, to sa vám môže stať aj v prípade Jazzu… Avšak aj tu si dokážete vychutnať posledné drinky vášho večera naozaj štýlovo a tento podnik v mojej bar tour po Košiciach rozhodne nemôže chýbať.

Barmanské Vianoce sú odmenou pre barmanov aj hostí

Eco Totes zasahujú