in

Arwen

Nie je to až tak dávno čo v Prahe vznikol nový koncept – gastro projekt, ktorý nemá obdobu na českej ani slovenskej gastronomickej scéne.

Snom väčšiny barmanov je mať svoj vlastný podnik, v ktorom by boli schopní zužitkovať svoje skúsenosti. Tridsaťjeden ročný Richard Vandlík, rodák z Košíc, však svoju víziu poňal úplne inak. V Košiciach vyštudoval priemyslovku, no potom, ako absolvoval barmanský kurz u legendárneho Miloša Trettera, mu učarovalo barmanstvo. V Prahe napokon začal svoju gastronomickú púť, ktorá ho zaviedla až na zaoceánsku loď Celebrity Reflection. „Postupom času som sa vypracoval na VIP barmana v súkromnom klube na lodi pre top 70 hostí. Práve tu som si vybudoval vášeň pre lode,“ spomína Richard.

Po návrate do Prahy nastúpil do obľúbeného hotelového baru Cloud 9 v Hoteli Hilton, pokračoval ako junior manager dvoch sietí kaviarní vo foodtruckoch a popri tom pracoval na návrhu konceptu a dizajnu baru pre loď, ktorá kotvila v Prahe. „Keď som na Vltave po prvý krát zbadal loď Arwen, bola to doslova láska na prvý pohľad. Názov lode bol inšpirovaný mocnou elfkou zo série Pána prsteňov a ja som sa rozhodol, že ju musím získať pre seba,“ hovorí Richard. Nasledovalo mnoho technických a prevádzkových príprav a absolvovanie kapitánskych skúšok, no Richard si svoj sen splnil.

Minulý rok v lete mala Arwen svoju prvú oficálnu sezónu pre širokú verejnosť a začala tak písať svoj príbeh. „Predtým projekt fungoval hlavne vďaka našim známym a kamarátom, ktorí si brunche užívali za dobrovoľný vstup,“ vysvetľuje Richard. Loď Arwen Patrí pod hlavičku projektu G_E_K_Catering, alias „gastro event kdekoli“. Hlavnou myšlienkou je prinášať hosťom gastronomický zážitok, kde je hlavným cieľom dať hosťovi pridanú hodnotu v rámci práce s konkrétnou skupinou, atmosférou, náladou, počasím hudbou, interakciou s hosťom. „Práve pridaná hodnota je niečo, čo spája hosťa s hostiteľom. Plne sme si uvedomovali aj aktuálnu situáciu v gastro priemysle, ktorá rozhodne potrebovala pomoc. No viac než pomoc potrebovala nádej a tak vznikla myšlienka, ktorá k lodi patrí. Spoločné spievanie piesne od skupiny MIRAI Když nemůžeš sa stala súčasťou všetkých brunchov a súkromných plavieb lode Arwen. Pieseň je o zatnutí zubov, posúvaní sa ďalej a viere v krajšie zajtrajšky,“ vysvetľuje kapitán, ktorý sa na lodi okrem kormidlovania venuje degustáciám jedla a prémiových alkoholických aj nealkoholických nápojov.

Počas svojej krátkej existencie už stihli hostiť aj hollywoodsku hviezdu Rosamunde Pike, na palube organizovali aj after party pre finalistov českého kola Diageo World Class 2021. A Spoločne s Londýnskym barmanom Pavlom Tvarohom priniesli kúsok londýnskeho molekulárného barmanského umenia hosťom na palabu s párováním degustačním menu od Tomáša Průcknera. Okrem brunchov pripravujú všetky možné eventy. Hostia tu vďaka Gin & Tonic Garden baru majú možnosť ochutnať giny a toniky z rôznych kútov sveta v kombinácii s ovocím, bylinkami a koreninami. K lodným radostiam určite patrí rum a preto ponúkajú aj možnosť Rumovej TIKI plavby s degustáciou rumov a rumových cocktailov s tematickým karibským snackom. Zaujímavá je určite aj whisky plavba pri ktorej spolupracujú s rôznymi osobnosťami českej whisky komunity.

Jakub “Kuko” Mazán

THE NEGRONI