in

The Cocktail Balance

Na Slovensku vyšla kniha The Cocktail Balance, ktorej cieľom je aj vzdelávať mladú generáciu barmanov a barmaniek

Na Slovensku vznikla nová kniha z barmanského prostredia. Autorom je Stanislav Harciník, ktorý sa rozhodol vydať knihu The Cocktail Balance pre študentov, ľudí z gastronómie a aj pre milovníkov barovej kultúry.

Kniha obsahuje okrem teoretickej aj praktickú časť, ktorú autor pracovne nazval “ barmanská učebnica” a posiela ju aj do odborných škôl na Slovensku. Aby študenti a študentky, ktorí chcú byť súčasťou slovenského barmanstva, mali prístup nielen k základom barmanskej práce. Aj vďaka podpore ľudí v crowdfundingovej kampani na www.startlab.sk sa kniha dostane do 15 odborných škôl hotelových služieb a obchodu na Slovensku. Stanislav Harciník: Záleží nám, aby sme do našich tímov prijímali šikovných ľudí, ktorí ovládajú základy profesionálneho barmanstva. Preto chceme, aby kniha The Cocktail Balance bola dostupná aj pre študentov a študentky stredných odborných škôl.

O knihe The Cocktail Balance:

Kniha The Cocktail Balance je návodom, ako robiť na Slovensku kvalitné barmanstvo. Ide o barmanskú knihu nielen pre skúsených barmanov a barmanky, ale aj študentov a študentky odborných škôl, ktorá posunie hranice vašej kreativity od základov. Je rozdelená na 3 základné časti – teoretickú, praktickú a odkazy od najlepších slovenských barmanov. Teoretická časť obsahuje základy profesionálneho prístupu v jednotlivých kapitolách, ako sa prezentovať a ako sa starať o svojich hostí. Dozviete sa tiež proces cenotvorby cocktailu, efektívne metódy využiteľné na spracovanie kreatívnych myšlienok a v kapitole venovanej gastrofyzike a neurogastronómii to, ako môže vôňa, dotyk, zvuk a vizuál ovplyvniť výslednú chuť cocktailu. A to všetko vytvára komplexný a nezabudnuteľný zážitok pre Vašich hostí. V knihe tiež nájdete definície 20 moderných ingrediencií, s ktorými autor pracuje pri tvorbe cocktailov – čerešne, zázvor, fialová mrkva či malinové listy. Cocktailová časť je rozdelená na 20 Twisted Classics drinkov postavených na portfóliu Pernod Ricard Slovakia, kde autor zdôrazňuje dôležitosť ovládať základy a poznať tie najznámejšie svetové klasiky, ktoré sú dodnes základom aj pre mnoho moderných adaptácii a zároveň 20 autorových Signature drinkov, kde tri z nich využívajú produkty Jägermeister a ostatné sa viac menej skladajú zo zaujímavých a nezávislých značiek z celého sveta. Nechýba barové náradie, technológie a techniky príprav. Prečítate si o práci s ľadom a rovnako aj návody, postupy a receptúry na originálne cocktaily. V knihe The Cocktail Balance nájdete overené procesy, ktoré fungujú a ktorými sa môžete inšpirovať autorom Stanislavom Harciníkom: Kniha bola pôvodne iba mojim receptárom, keďže sa venujem tvorbe drinkov a baví ma práca s chuťami. Ale uvedomil som si, že mojou súčasťou nie sú len recepty, ale aj celý ten kreatívny proces a prístup, ktorý vám chcem ukázať. A je len na vás, čo si z neho vyberiete.”

The Cocktail Balance – kniha, ktorá posunie hranice kreativity

O autorovi:

Stanislav Harciník je šéfbarmanom bratislavského Mirror Cocktail Baru v hoteli Carlton. Je odborným riaditeľom najuznávanejšieho printového média pre barmanov Bar Magazine – Thinking about Drinking a spoluzakladateľom gastronomickej iniciatívy We Host You, ktorej cieľom je plošné zvyšovanie úrovne gastronómie na Slovensku a edukácia mladých slovenských barmanov a zároveň spolutvorca produktov Balance Cocktail Ingredients. Práve odovzdávanie nadobudnutých skúseností a starostlivosť o budúce generácie inšpirovali Stana k vytvoreniu knihy The Cocktail Balance. Táto kniha je určená všetkým, ktorí chcú na sebe pracovať a posúvať sa ďalej.

Bar, Cocktail a Hostia sú mojím životným štýlom, čo je alebo bude tým vaším?” Stanislav Harciník, autor knihy The Cocktail Balance

Dictador Episodio

Agáve