in

SAMANTHA PRACHAŘOVÁ

“Každý jeden destilát od Rudolfa Jelínka má svoj príbeh, svoju výnimočnú chuť, a predsa ich spája tradícia.”

Aktuálnej víťazke Rudolf Jelínek Cupu Samanthe Prachařovej z Ponton Bubbles Baru v Bratislave sa momentálne na súťažiach mimoriadne darí. Zaujímalo nás, ako sa na ne pripravuje, čo pre ňu býva najväčšou výzvou, ale aj to, čo ju na produktoch od spoločnosti R. Jelínek najviac baví.

V poslednom čase vyhrávate jednu súťaž za druhou. Aké sú podľa vás najdôležitejšie veci, na ktoré treba počas prípravy a následne počas súťaže myslieť?

Áno, momentálne mám veľké šťastie, za čo vďačím mojej príprave. Vždy sa zameriam na koncept a tému súťaže a od toho sa odrážam. Počas samotnej súťaže som nastavená tak, aby som postupovala podľa prípravy, ale zakaždým je mojím cieľom aj si to užiť!

Ako vznikol nápad pre váš drink? Bolo náročné vymyslieť zaujímavý drink na báze slivovice, ktorá sa až tak často do cocktailov nevyužíva?

Môj nápad vznikol veľmi spontánne. Pri tvorbe nového produktu sa snažím reflektovať sezónu a lokálnosť. Môjmu okoliu sa zdal dubákový kordial zvláštny, ale stála som si za tým a upravovala ho tak, aby mi sadol do drinku. Vzniklo z toho niečo, na čo som veľmi hrdá. Rada spájam netradičné chute. Práve preto, že sa slivovica tak často nevyužíva a nie je najľahšie s ňou pracovať, rozhodla som sa ukázať, že sa to dá! A dá sa to aj takto originálne. Zväčša je moja tvorba niečím zaujímavá a myslím si, že na Rudolf Jelínek Cupe to nebolo inak.

Čo bolo pre vás počas súťaže najväčšou výzvou?

Vystúpenie pred porotou je pre mňa vždy veľkou výzvou, ale nie je to niečo, z čoho mám strach. Mám rada momenty, pri ktorých mám pozornosť ľudí, keď môžem odprezentovať samu seba a moju tvorbu. Hlavne treba byt pokorný a ukázať to, aký naozaj si.

V čom sú produkty R. Jelínek podľa vás špecifické? Ako by s nimi barmani mali pracovať, aby vynikla ich autenticita?

Každý jeden destilát od Rudolfa Jelínka má svoj príbeh, svoju výnimočnú chuť, a predsa ich spája tradícia. Aspoň tým sú pre mňa tieto produkty špecifické a zaujímavé. Ale vráťme sa k chuti, keďže tá je pri tvorbe dôležitá. Keďže chuť každého destilátu by mala v drinku vynikať, myslím si, že barmani by sa ju nemali snažiť potlačiť ani zakryť, ale vyzdvihnúť ju v samotnom drinku.

Viete niečo, čo ste sa počas súťaže naučili, využiť aj vo vašej ďalšej kariére?

Táto súťaž mi ukázala, že si treba stáť za svojím, aj keď to nejde na prvýkrát. Treba skúšať, rozmýšľať, meniť… Iba ma to utvrdilo v tom, že viem prísť a vytvoriť hocičo, pokiaľ mám predstavu o finálnom produkte. A že sa nemám nechať odradiť ani tým, ako na to reaguje moje okolie.

Aká je najzaujímavejšia rada, ktorú ste v živote dostali a ktorej sa držíte?

Nečakaj na perfektnú chvíľu, vezmi tú, čo je, a sprav ju perfektnou.

ANTIQUE AMERICAN BAR MEDZI NAJLEPŠÍMI BARMI SVETA

RED BULL PREDSTAVUJE NOVÝ RED BULL WINTER EDITION