in

Prvý ročník Mirror Hospitality Expo 2023

Vyvrcholením kuchárskej šou bola legenda svetovej gastronómie Marco Pierre White.

Bratislava v máji po prvýkrát hostila jedinečný gastronomický festival Mirror Hospitality Expo 2023. Na päťdňovom podujatí sa predstavili poprední slovenskí aj svetoví barmani a šéfkuchári. Hviezdou festivalu bol legendárny britský šéfkuchár Marco Pierre White.  

Pre účastníkov akcie, ktorú zorganizoval Mirror Cocktail Bar hotela Radisson Blu Carlton boli počas piatich dní pripravené kuchárske show, guest shifty, ale aj prednášky a masterclassy.

 

Prvý deň patril študentom a kuchárom

V piatok 19. mája dostali príležitosť študenti slovenských stredných odborných škôl oboznámiť sa s prácou a so skúsenosťami profesionálov z gastrosektora. Organizátori pre nich pripravili štyri zaujímavé prednášky. Maroš Petrikovič zasvätil študentov do baristiky a trojica Peter Marcina, Dominik Tapušík a Filip Rebroš rozprávali o tom najdôležitejšom, čo barmani môžu hosťom ponúknuť – o pohostinnosti. Legenda slovenskej barovej scény Ľuboš Rácz hovoril o tom, ako sa mu podarilo v Nitre vybudovať skvelý bar Záhir. Na záver piatkového dopoludnia odovzdal svoje skúsenosti aj someliér aktuálne najlepšej reštaurácie na Slovensku ECK Peter Lunter. Počas prednášok mladí zástupcovia piatich krajín (Slovensko, Česká republika, Poľsko, Maďarsko a Rakúsko) súťažili na prvej medzinárodnej barmanskej súťaži u nás. Víťaz presvedčil odbornú porotu nielen svojimi teoretickými, ale aj praktickými zručnosťami a je príkladom toho, že ak sú študenti správne vedení, tak si dokážu vytvoriť kvalitný základ už v mladom veku.

Od piatkového obeda patrilo pódium kuchárskym hviezdam. Spoluorganizátorom kuchárskej šou bol Martin Záhumenský. Návštevníci mali možnosť vidieť prípravu a hlavne ochutnať jedlá od Martina Nováka a Petra Bracha, ktorí predviedli jedlá z rakúsko-uhorskej kuchyne. Daniel Tilinger a Jozef Breza sa pozreli na inováciu slovenskej kuchyne a jej modernú verziu pripravili Lukáš Hesko a Peter Slačka. Gabriel Kocák a Michal Konrád predviedli fusion slovenských jedál. Vyvrcholením kuchárskej šou bola legenda svetovej gastronómie Marco Pierre White, na ktorého sa prišli pozrieť desiatky zvedavých návštevníkov. Tí, ktorí si včas rezervovali miesto, mohli ochutnať aj jeho famózne talianske rizoto. Marco počas svojho varenia aktívne prebral aj rolu moderátora a úprimne odpovedal na otázky zvedavého publika.

Festival aj o vzdelávaní

Mirror Hospitality Expo 2023 však nebol iba o ochutnávaní vynikajúcich jedál a fantastických drinkov. „Ako organizátori sme chceli odovzdať návštevníkom aj vedomosti z nášho segmentu, aby sa viac dozvedeli o našej práci,“ povedal za organizátorov Peter Marcina z Mirror Cocktail Baru. Hostia si tak pre návštevníkov pripravili sériu vzdelávacích prednášok a masterclassov. Okrem toho čakali na návštevníkov aj špeciálne guest shifty v piatich prevádzkach a špeciálne menu vo vyše pätnástich podnikoch, ktoré bolo možné nájsť na gastromape podujatia.

Z 13. najlepšieho baru na svete Hanky Panky prišli Ismael Martínez a David Negrete Lopez, obaja z Mexika, ktorí si v piatok pripravili guest shift v Old Fashioned Bare v Starom Meste. Mirror Cocktail Bar hotela Carlton zas privítal Zoltána Nagya z budapeštianskeho Boutiq’Baru a  Ľuboša Rácza z baru Záhir. V Antique American Bare sa v piatok predstavila Mila Chernii, spoluzakladateľka a spolumajiteľka baru Polunochnyky (Nighthawks) pôsobiaceho na Ukrajine.

V sobotu si hostia v Old Fashioned Bare vychutnali cocktaily od Eddieho Rudzinskasa, ktorý stojí za značkou Cocktails For You. V Antique American Bare sa predstavil Vítězslav Cirok, ktorý v Karlových Varoch vedie Becher’s Bar. Michalska Cocktail Room v sobotu uviedla Cesára Montillu z katalánskeho baru Dr. Stravinsky.

V nedeľu sa na seminári v Radisson Blu Carlton predstavil návštevníkom svetovo najznámejší rumový ambasádor Ian Burrell, ktorý hovoril o rume a mýtoch o ňom. Večer v Antique American Bare pripravovala drinky Alicja Bączyk z krakovského baru TAG. V Michalska Cocktail Room sa v rovnaký večer prezentovala Tania Shamshur, ktorá je majiteľkou bruselského baru Edgar’s Flavours.

Pondelkové zakončenie guest shiftov vyvrcholilo svetovo oceňovaným Joeom Schofieldom zo Schofield’s Baru v Mirror Cocktail Bare a v The Cuba Libre svoje umenie predstavil David Cordoba, ktorý je významnou osobnosťou v rumovom priemysle s viac ako 30-ročnými skúsenosťami.

 

Úspešní Slováci zo zahraničia

Na Mirror Hospitality Expo 2023 prišli svoje umenie predviesť aj Slováci, ktorí manažujú úspešné bary a prevádzky po celom svete. V sobotu sa v Mirror Cocktail Bare venoval návštevníkom Martin Siska, ktorý pracuje v londýnskom Scarfes Bare ako area director of bars a má na starosti všetky bary v Európe, čo patria pod sieť hotelov Rosewood. Spolu s ním svoje umenie ukázal aj Maroš Dzurus, ktorý svojou poctivou prácou pomohol Himkok Baru z Osla dostať sa do rebríčka The World’s 50 Best Bars. V Nórsku pôsobí už osem rokov. V Old Fashioned Bare nechýbal ani rodák z Popradu, Boris Ivan, ktorý pôsobil v baroch na Slovensku, Londýne či v Prahe.

Počas nedele zdieľali Martin Siska a Maroš Dzurus svoje skúsenosti na odborných seminároch. Pre hostí na terase hotela Radisson Blu Carlton pripravili nedeľný brunch zástupcovia Termini London – Maroš Potůček a Alessandro Belometti. Večer v Mirror Cocktail Bare patril ďalšiemu Slovákovi, Mariánovi Bekemu, ktorý dnes v Berlíne prevádzkuje už ikonický bar The Gibson, presunutý z Londýna. Svoj talent premietol aj do tvorby rovnomennej značky likérov, bitterov a vermútov. Z Austrálie prišiel Martin Hudák, ktorý návštevníkov hostil v Sky Bare. Martin začínal svoju kariéru na Slovensku a postupne sa vypracoval na spolumajiteľa jedného z najúspešnejších barov sveta – Maybe Sammy Sydney, ktorý neustále vyhráva medzinárodné ocenenia a buduje si sieť prevádzok po Austrálii.

„Prvý ročník priniesol do slovenského hlavného mesta a jeho okolia skutočne jedinečnú atmosféru. Počas piatich dní sme si mohli vychutnať to najlepšie z najlepšieho, čo náš sektor na svete ponúka. Už teraz sa tešíme na pokračovanie na budúci rok, keď hosťom i návštevníkom prinesieme opäť niečo exkluzívne a zaujímavé,“ uzatvára Peter Marcina.

Prvá Krug ambasáda v regióne

BCB meri do Singapuru