in

Aké sú cocktailové letné trendy tohto roka?

Vraciame sa späť k jednoduchosti, k menejzložkovým drinkom, no o to viac pracujeme s kvalitnejšími surovinami, vyváženosťou a intenzitou chutí.

Letné drinky, či už alkoholické alebo nealkoholické, nie sú len o samotných ingredienciách, ale najmä o zážitku z pitia, chuti, radosti z posedenia. Vedia to aj barmani Filip Rebroš a Richard Fialka, slovenskí brand ambasádori značky MONIN, ktorí si tak ako každý rok aj pre túto sezónu pripravili inšpirujúci program, kde sa snažia ukázať a pomenovať aktuálne trendy, rôzne tipy a triky a priblížiť ich spôsob využívania týchto prémiových ochutených sirupov a cocktailových zmesí v praxi.

Ako by ste zhodnotili aktuálnu sezónu a trendy v pití drinkov?

Sme práve uprostred sezóny a musíme povedať, že záujem je veľký, hostí pribúda, terasy sa plnia, a to nás teší. Trendy v tomto období sa uberajú už niekoľko sezón jedným smerom a dovolíme si povedať, že tým správnym. Vraciame sa späť k jednoduchosti, k menejzložkovým drinkom, no o to viac pracujeme s kvalitnejšími surovinami, vyváženosťou a intenzitou chutí.

Rovnako to platí aj pri vašom programe – aké nealko drinky napríklad odporúčate?
Na úvod je to určite klasika, ako sú limonády. Na ich prípravu odporúčame kvalitné MONIN pyré, dopĺňame to o citrusy, čerstvé ovocie, čerstvé bylinky, tak aby sme dostali osviežujúci nápoj, ktorý nás schladí počas horúcich dní. Okrem toho sa stále viac do popredia dostávajú aj nealko cocktaily či ľadové čaje. Netreba zabúdať ani na kávové drinky, kde okrem iného ponúkame napríklad peknú alternatívu na Espresso Tonic, a to v podobe Berry Coldbrew & Tonic (pozri recept). Výnimočnosť značky MONIN je v tom, že v prípade všetkých týchto trendov vie ponúknuť kvalitné produkty (sirupy, pyré, čajové či kávové koncentráty, rooibos, green tea alebo coldbrew) – ide o najinovatívnejšiu značku ochucovacieho segmentu vo svetovej gastronómii.

Tak ako sa stále viac rozbieha nealko sekcia drinkov, rovnako pribúdajú aj low alko cocktaily.
Áno, ľudia sa pri posedeniach, piknikoch či oslavách nechcú hneď opiť, ale chcú si vychutnať viac drinkov, kvalitné suroviny a takto strávený čas s priateľmi. A to všetko s menšími následkami na svoje zdravie. Preto aj v tejto sekcii ponúkame opäť množstvo inšpirácií, medzi ktorými sú rôzne spritze, ako napríklad Sexy Spritz (lychee pyré a rose sirup od Moninu, citrusy a k tomu prosecco). Táto kombinácia zaručene poteší najmä ženské publikum, keďže kombinácia liči, ruže a prosecco je vždy zaručený úspech.

A čo perlivé drinky?

V letných mesiacoch sú obľúbené aj tie, napríklad fizzy, highbally. Tiež tu totiž platí staré dobré pravidlo – v jednoduchosti je krása. Základom úspechu sú kvalitné suroviny a intenzita chutí. Netreba však zabúdať ani na čerstvé ovocie či bylinky. Tu by sme vypichli nás super letný Gin & Tonic, tzv. Pinky GT. Ide o kombináciu Michlers Genuine Ginu, melónového sirupu od Moninu, čerstvého melóna, bazalky, citrusu, a to všetko je doplnené kvalitným Indi jahodovým alebo klasickým tonikom. Je to skvelá letná bomba, ktorá osvieži, schladí a zaručene vytvorí zážitok.

Jedna vec sú trendy, druhá vlastná kreativita. Ako sa k tomu staviate?

Stále sa snažíme byť aj inovatívni. Teda trendy nielen sledovať, ale ich aj tvoriť. Snažíme sa ľudí inšpirovať – ukazovať im, ako sa dá kreatívne pracovať s produktmi od Moninu napríklad pri výrobe vlastných home made produktov, či už sú to ochutené sódy, kordialy, shruby. Vďaka ich sirupom a zmesiam a vlastnej kreativite je možné spojiť niekoľko chutí do jedného finálneho home made produktu. Zároveň sa tým ako podnik vieme odlíšiť od ostatných a tiež si zrýchliť servis.

Uveďte nejaké príklady.
Skvelým príkladom je Jasmine & Peach soda, ktorá je v kombinácii s bourbonom fenomenálna, Coco & Lemongrass & Lime Cordial je vhodný na krásne a exotické variácie klasického cocktailu Gimlet či Pink Grapefruit & Basil Shrub, vďaka ktorému vieme pripraviť originálny a nezabudnuteľný cocktail Paloma.

S čím ešte radi pracujete?

Tak napríklad pri craft cocktailoch sa značka MONIN rozhodla vytvoriť sériu MONIN Sugar range, ktorá nám pripomína základnú a najrozpoznateľnejšiu chuť, a to cukor. Muscovado, často považovaný za remeselný cukor ľudu, od ktorého dostal svoje meno, je nerafinovaná verzia trstinového cukru. Prirodzene obsahuje melasu, čo mu dodáva textúru a chuťový profil. Práve tento sirup vie úžasne doplniť klasické receptúry ako Old Fashioned alebo Daiquirí, ktoré sa tiež ako nový trend znova vracajú späť.

Tipy na drinky od ambasádorov značky MONIN

Berry Coldbrew & Tonic
Ingrediencie:

30 ml koncentrátu MONIN Cold Brew

20 ml sirupu MONIN Berry

3 streky orange bitters

Doliať Indi Strawberry Tonic

Príprava: straight way

Salted Caramel Nitro Cold Brew

Ingrediencie:

40 ml koncentrátu MONIN Cold Brew

20 ml sirupu MONIN Salted Caramel

120 ml vody

Príprava: straight way (iSi fľaša)

Musco Old Fashioned

50 ml bourbonu

15 ml sirupu MONIN Muscovado Sugar

3 streky Angostura bitters

3 streky orange bitters

Príprava: mixing glass

Tvorba konceptu baru

THE OFFICIAL DOWNTON ABBEY COCKTAIL BOOK