in

SPANISH SUMMER

Sherry, cava či gin s tónmi pomarančov. To všetko sú ingrediencie, ktoré drinkom aj u nás na baroch či letných terasách dodajú trošku španielskeho šmrncu. Pridajte k nim čerstvé šťavy z citrusového ovocia, ovocné bittery či cold brew alebo sa pohrajte s rafinovanejšími prísadami, ktoré si vyžadujú trošku viac úsilia.

Sheroni

25 ml ginu
25 ml Campari
25 ml Amontillado Sherry
25 ml Yzaguirre Rojo Reserva
Metóda prípravy: stir
Pohár: old fashioned
Ozdoba: pomaranč

Descanso

25 ml Lepanto P. X.
70 ml cold brew
15 ml Demerara+
20 ml horúcej vody
30 ml smotany
Metóda prípravy: zohriať na dýze, cez lyžicu navrstviť smotanu
Pohár: long
Ozdoba: muškátový oriešok

Demerara+

500 g filtrovanej vody
500 g Dark Demerara
5 g škoricového cukru
5 ks sušenej ananásovej kôry
20 ml Pedro Ximénez Sherry
20 ml melasy z granátového jablka
Rozmiešame vodu a cukor a privedieme do bodu varu. Pridáme všetky ingrediencie, varíme 10 minút, následne scedíme a fľaškujeme.

Osten

70 ml fino sherry
30 ml čerstvého grepu
15 ml čerstvého ananásu
15 ml bazového likéru
15 ml Osteen Honey s vodou v pomere 3 : 1
Metóda prípravy: priama
Pohár: cobbler/flauta
Ozdoba: šupka z manga a kafírový list

Osteen Honey

300 g Osteen mangovej šťavy
600 g medu
pectinex
Čerstvé mango odrody Osteen odšťavíme, pridáme 2 % pectinexu k danému objemu a počkáme 10 minút. Následne 300 g mangovej šťavy zmiešame so 600 g medu v termomixéri a pustíme na vysoké otáčky na 30 stupňov na 2 minúty. Potom môžeme fľaškovať.

Naranja-Fizz 

45 ml ginu Sevilla
90 ml pomarančového Acid Mouse
20 ml simple syrupu
20 ml smotany
2 streky vody z pomarančových kvetov
Metóda prípravy: shake/strain
Pohár: long
Ozdoba: sezónny kvet

Recept Acid Mouse

480 ml pomarančovej šťavy
40 g vaječného bielka
3 g xantánovej gumy
Rozmiešame všetky ingrediencie v nádobe ponorným mixérom, kým sa nám všetko nespojí a nestuhne. Prelejeme do dávkovacej stláčacej fľaše.

El-Mistako

60 ml redestilovaného Milano Torino Mixu
Doliať cavou
Metóda prípravy: stir
Pohár: levitas short
Ozdoba: grepová kôra

Redestilovaný Milano Torino Mix

250 g Campari
250 g sladkého vermútu
4 streky grepového bittera
4 streky pomarančového bittera
figový list
cukor
Campari a sladký vermút zmiešame a dáme do sous-vide vrecúška aj s figovým listom.
Souvidujeme 1 hodinu na 60 stupňov. Precedíme a prelejeme do banky na rotavap.
Rotavap pustíme na 90 mbarov a redestilujeme, až kým v banke nemáme melasovú konzistenciu zmesi Campari a sladkého vermútu. Pridáme bittery a postupne pridávame cukor, až kým hodnota Brixu nebude na hranici 22.

Barcelona: doušek historie

Desperados Strawberry Margarita