Klasické cocktaily, ktoré overili desiatky rokov a tisíce spokojných hostí, prekoná už len máločo. Barmani však neustále hľadajú nové spôsoby, ako klasike pridať niečo súčasné, čo by reflektovalo ducha doby. Skúste to tentoraz s kaparovým destilátom, kokosovým fatwashom či Campari s tahini pastou.
Crest-Paloma
30 ml Jägermeister Scharf
25 ml grapefruitového cordialu
10 ml kaparového destilátu
3 ml bazového sirupu
3 ml agávového sirupu (1 : 1)
5 strekov zelerových bitterov
5 strekov soľného roztoku (20 % soli)
90 ml sódy
Metóda: build
Pohár: highball
Ozdoba: grep
Kaparový destilát:
700 ml vodky
100 g kapár
V termomixéri zmiešame vodku s kaparami na vysokých otáčkach jednu minútu. Precedíme cez sitko, prelejeme tekutinu do banky a zredestilujeme v nízkom vákuu.
Gul-Gimlet
20 ml Mount Gay XO coconut fatwash
15 ml limetkovo-citrusového cordialu
10 ml Clementine likéru
5 ml jablčného eau de vie
3 ml makového likéru
3 ml simple syrupu 1 : 1
1 strek 20-percentného soľného roztoku
Metóda: stir
Pohár: čajová šálka
Bez ozdoby
Mount Gay Coconut fatwash:
700 ml Mount Gay XO
250 g kokosového oleja
V panvici zmiešame rum s olejom. Keď sa olej rozpustí a prepojí s rumom, prelejeme do nádoby a uložíme na noc do mrazničky. Na druhý deň vyberieme a oddelíme zmrznutý tuk. Precedíme cez gázu.
Se-Negroni
300 ml ginu
600 ml *Milano Torino Sesame Tahini
400 ml mandľového mlieka (s väčším obsahom tuku)
250 ml Mantra Tea
200 ml čerstvej grepovej šťavy
100 ml limetovej šťavy
20 kvapiek 20 % soľného roztoku
Metóda: milk punch
Pohár: old fashioned
Ozdoba: čierny sezam
Milano Torino Sesame Tahini
500 ml Campari
500 ml sladkého vermútu
100 g sezamovej tahini pasty
Všetky ingrediencie spolu zmiešame a dáme do sous-vide vrecúška. Sousvidujeme na 61,4 stupňov. Potom precedíme cez gázu.
Dex Daiquiri
45 ml Zacapa
25 ml ananásového kordialu
5 ml Bentianny
2 streky angostury
1 strek Walnut
1 strek tinktúry Palo Santo
5 kvapiek Champagne Acid
Metóda prípravy: stir
Pohár: coupe
Ozdoba: ananás